Füles fotel

Füles fotel – Kényelem otthonában

füles fotel

Van mindannyiunknak egy más korba kívánkozó oldala. Bevallottan vagy sem, képzeletben néha megteremtjük azt a milliőt, ahol adott pillanatban jól éreznénk magunkat. Vannak futurisztikus elképzeléseink, de legtöbben a biztonságos múlt, a „fészek-meleg” érzéshez kívánkozunk vissza, amikor lazításra vágyunk. A füles fotel látványa sokunkból kiváltja ezt az érzést.


A füles fotellal kapcsolatban, sokunkban felmerülnek emlékek. Ezeknek a nagy, bőrrel vagy kárpittal borított füles foteleknek van egyfajta kuckós hangulatuk, de egyben tiszteletet parancsoló, állandóságot sugárzó tekintélyük is.
Aki még nem találkozott „élőben” a füles fotelokkal, az régi festményeken, a múlt század első harmadában, Magyarországon készült képeken is találhat ilyeneket. Ha visszább lapozunk a történelemkönyvben, rájövünk, hogy igencsak nagy múltra tekintenek vissza a füles fotelok: a 16. században már használták ezeket a darabokat a francia és angol arisztokrácia otthonaiban, kastélyaiban.

 

A füles fotel elnevezést azért kapta, mert a fotel hátának felső részén van egy rész, amely oldalról megtámasztja a fejet (jól lehet benne bóbiskolni), és egyben a húzat ellen is véd. A „fül” rész arra is jó volt, hogy a kandallóból érkező meleget megtartsa. A füles fotelek ugyanis mindig úgy voltak elhelyezve, hogy szemben álljanak a kandallóval. Fontos volt ez, mivel a régi várakban, kastélyokban a kandalló volt a hőforrás, a hatalmas légterű helyiségekben nem volt meleg.

Utazás a múltba a füles fotelek segítségével

Füles fotel – kézzel faragott, egyedi kivitelJó megérinteni a füles foteleket, a kézzel faragott, barokk stílusú karfákat, jó ránézni a kárpitozásra és az igényes, korhű kiegészítő díszítésekre, a kárpitot szorosan a fához rögzítő tűzőszegek katonás sorára, a szegőszalag peremére. Egy igazi füles fotel visszarepít minket a múltba.


Jóleső érzés belesüppedni egy füles fotelbe, amely kényelmes, ugyanakkor meleget, biztonságot nyújt. Hideg késő őszi vagy téli estén forró teát szürcsölgetve olvasni egy jó könyvet a füles fotel melegítő ölelésében. Közben hallani a kandallóban pattogó tűz nyugtató hangját, nézni a táncoló lángokat, érezni a kisugárzó meleget.


Könnyűszerrel megteremthetjük az időutazás feltételeit, ugyanis van lehetőség ilyen füles fotel beszerzésére. Nem csak régiségkereskedőknél vásárolhatjuk meg kedvenc füles fotelünket, hanem újat is rendelhetünk, vagy választhatunk a gyártók kínálatából. Meghatározhatjuk a kárpit anyagát, színét, sőt arra is van lehetőség, hogy magunk vigyük az anyagot, amellyel be fogják borítani a füles fotel egyes részeit.


Nagyon jól lehet olvasni egy füles fotelben ülve, mivel annyira magas a háta, hogy a nyaknak is támaszt nyújt. Természetesen zenehallgatásra, pihenésre, lazításra is kiváló a füles fotel.