Füles fotel

Füles fotel – A kényelem szigete az otthonában

füles fotelMindenkinek van egy más történelmi korba kívánkozó oldala. Bevallottan vagy sem, képzeletben néha megteremtjük azt a milliőt az elképzelt történeti korszakban, ahol egy adott pillanatban tökéletesen tudnánk érezni magunkat. Vannak futurisztikus elképzeléseink, de legtöbben a biztonságos múlt, a „fészek-meleg” érzéshez kívánkozunk vissza, amikor lazításra vágyunk. A füles fotel látványa sokunkból pont ezt az érzést váltja ki. Ezeknek a nagy, bőrrel vagy kárpittal borított füles foteleknek van egyfajta kuckós, titkos rejtekhelyes hangulatuk, de emellett egyfajta tiszteletet parancsoló, állandóságot sugárzó tekintéllyel is bírnak.


A füles fotel története

Aki még nem találkozott személyesen a füles fotelokkal, az a múlt század első harmadában, Magyarországon készült régi festményeken is találhat ilyeneket. Ha visszább lapozunk a történelemkönyvben, rájövünk, hogy igencsak nagy múltra tekintenek vissza a füles fotelok: a 16. században már használták ezeket a darabokat a francia és angol arisztokrácia otthonaiban, kastélyaiban.

 

Mire utal a füles fotel elnevezés?

A füles fotel megnevezés onnan ered, hogy a fotel hátának felső részén van egy rész, amely oldalról megtámasztja a fejet (bár nem fekvőágy, de jókat lehet benne aludni), és egyben a húzat ellen is véd. A „fül” rész arra is jó volt, hogy a kandallóból érkező meleget megtartsa. A füles fotelek ugyanis mindig úgy voltak elhelyezve, hogy szemben álljanak a kandallóval. Fontos, és értékelendő tulajdonsága volt ez ennek a típusú fotelnak, mivel a régi várakban, kastélyokban a kandalló volt az egyetlen hőforrás, így a hatalmas légterű helyiségekben nem volt meleg.


A füles fotel valódi történelmi, és esztétikai érték, de ez nem minden

A füles fotelek nagy része kézzel faragott, egyedi kivitelű. Kellemes érzés megérinteni a barokk stílusú karfákat, jó ránézni az esztétikus kárpitozásra és az igényes, korhű kiegészítő díszítésekre, a kárpitot szorosan a fához rögzítő tűzőszegek katonás sorára, a szegőszalag peremére. Egy igazi füles fotel direkt kapocs köztünk és a régmúlt korok történései között. Egy füles fotelba mindig jóleső érzés belesüppedni, amely a kényelem mellett melegen tart, és a tökéletes biztonságérzetet nyújtja. Hideg késő őszi, vagy téli estén forró teát szürcsölgetve egy jó könyv társaságában kortalanná válik a nyugalom a füles fotel ölelésében.

 

Termékkatalógus >


Szeretne megválni meglévő antik vagy stíl füles foteljától? Mielőtt továbbadná azt egy vonakodó rokonnak, vagy áron alul eladná egy online vevőnek, keressen fel minket bármely elérhetőségünkön és érdeklődje meg, hogy MI milyen feltételekkel tudnánk átvenni Öntől a szóban-forgó bútordarabot.

 

Füles fotel bükkfábólVilágos füles fotelViktória füles fotel

Berzsié füles fotelSas-karmos füles fotelTűzött háttámlás füles fotel
Barokk füles fotelBőr füles fotelKézi faragású füles fotel

Hogyan tehetünk szert mi is egy füles fotelra?

Füles fotelt az ízlésünktől, és az erre szánt anyagi kerettől függően megvásárolhatunk antik bútor kereskedelemmel foglalkozó üzletekből, vagy hozzáértő asztalosmesterrel készíttethetünk is egyet a saját igényeinkre szabva. Ma már jó néhány gyártó is olyan minőséget képvisel, hogy megéri akár katalógusból is kiválasztanunk álmaink füles fotelját. Rendelés esetén természetesen mi határozhatjuk meg a fotel kárpitjának az anyagát, színét, sőt arra is van lehetőségünk, hogy magunk vigyük meg az anyagot, amellyel végül be fogják borítani a füles fotel egyes részeit.

Keressen fel minket üzletünkben, vagy bármely elérhetőségünkön, és érdeklődje meg, hogy üzletünk asztalosműhelyében milyen feltételek mellett készülhetne el az ÖN ÁLOM FÜLES FOTELJE!

A sokoldalú füles fotel

sokoldalú füles fotelA fejtámaszos, vagy füles fotel a gerinc formáját veszi fel, és megtámasztják a nyakat is.

 

A tökéletes kényelem elérése érdekében beszerezhetünk a fotelunk mellé egy hozzá illő lábzsámolyt is, amelyen kinyújtott lábunkat pihentethetjük olvasás közben.
Egyedi rendelés esetén mi adhatjuk meg a zsámoly paramétereit: magasságát, az ülőfelület méretét, esztétikai megjelenésének minden részletét a kárpittól kezdve a lábak megfaragásának a stílusáig. Ne vegyünk alapértelmezettnek semmit a tervezéskor, a zsámoly a legtöbb ember elképzelésétől eltérően például nemcsak négyzet, hanem kör alakú is lehet!


Tudta-e? Az antik görög világban a zsámoly igen jellegzetes bútordarab volt, a hordozható darabok mindig X lábbal bírtak és összecsukhatóak voltak. A rabszolgák cipelték a zsámolyt az uraik után, hogy azok a közéletben való szereplés fáradalmait bármikor ki tudják pihenni.


A füles fotelek kissé modern megközelítését jelképezik a hintázásra alkalmas bútorok megjelenése a piacon. Ezek a tökéletes füles fotel megjelenésű darabok akkor keltenek megdöbbenést a használóban, amikor az beleül, és ringani kezd előre-hátra alatta a fotel. A hintaszékek szerelmeseinek kötelező darab!

 

A tökéletes kényelmet keresve vásárolhatunk füles fotel-szófát is, amely a fotel, és a szófa egybedolgozásának a kész terméke. Megfontolandó egy ilyen bútor beszerzése abban az esetben, ha hosszú lábakkal rendelkezünk, amelyeket nem kellőképpen támasztana alá füles fotel mellé megvásárolt lábzsámoly. A füles fotel minden hőn szeretett részletét magán viseli ekkor a bútor fotel része, csupán a plusz 2 darab láb, és a hosszú, szófa rész jelent némi változatosságot a klasszikus megjelenésben.

 

Kisebb helyigény jellemzi a füles fotelágyakat, amelyeket váratlan vendég megérkezése esetén ággyá nyithatunk szét, a hétköznapokban pedig díszpárnákkal feldíszítve kellemesen tágas teret adnak a bennük való olvasgatáshoz. Ezen bútorok legnagyobb előnye, hogy első ránézésre nem tűnik fel a szemlélődőnek a füles fotelágyak rejtett, de annál hasznosabb funkciója, talán csak az átlagos foteleknél nagyobb méret utalhat arra, hogy nem egy hétköznapi bútordarabról van itt szó.

 

Nem kell gondolkodóba esnie annak sem, aki a füles fotelek szerelmese, de fél attól, hogy az adott lakóteret nem tudja megölteni pusztán 1 vagy 2 darab füles fotel megvásárlásával. Számukra megoldást jelenthet a bútorok szettben való megvásárlása, füles kanapék vagy füles sarokkanapék formájában. A kanapék megvásárlásának a megnövekedett ülőfelületen túl még egy további előnye van: hogy lehetséges belőlük ágyazható verziót is beszerezni, amely rögtön megoldja 2 hirtelen érkezett vendég alvóhelyének biztosítását az otthonunkban.

 

Termékkatalógus >


A stílusos füles fotel

Igazi, hagyományos, klasszikus füles fotel vásárlása esetén a következő esztétikai elemekkel találkozhatunk a bútorokon:

 • A fejet oldalról megtámasztó rész;
 •  Kézzel faragott (barokk) lábak; (Antik vagy stílbútor esetén)
 •  Spiccelt, díszes faragásoktól mentes lábak;
 • A füles fotelekből létezik szoknyás kivitel is, amely elrejti a fotel lábait. Természetesen olyan fotelok is vannak, amelyek lábai rejtettek;
 • Kézzel faragott karfák; (Antik vagy stílbútor esetén)
 • A kartámla lehet faragott, párnázott, vagy fényezett;
 • Tűzőszegek használata;
 • Szegőszalagok megléte;
 • Tűzött háttámla;
 • Aranyozott fa rész;

 

Érdekli, hogy a hétköznapokban hogyan tudja tisztán tartani szeretett füles fotelját?


stílusos füles fotel

A fa részek megtisztításának folyamata:

 •  Az antik bútor fa részeinek megtisztításához, értjük itt a lábakat és esetlegesen a karfákat, általában elegendő egy tiszta, puha ruhadarab, amivel portalaníthatjuk a bútorukat.
 • Az antik bútor fa részeit vizes, nedves ronggyal SOHA ne töröljünk le. A nedvesség a fényezésben kárt tehet, a port pedig a már meglévő résekbe tömíti.
 • A viaszos ápolószerekkel kezelt fafelületeket nem szabad olajos tisztítószerekkel, vagy egyéb modern, erős oldószerrel használni, mert ezek együttes használata megbonthatja a bútort beborító bevonatot. A már viasszal bevont fafelületek megtisztításához, a színevesztett felület későbbi fényesítéséhez szintén viaszos ápolószerek használhatóak.

A kárpit megtisztításának folyamata:

 • A füles fotel egy ülőbútor, amelynek kárpitozott részei emiatt fokozatos elszennyeződésnek vannak kitéve az otthonainkban. A szövetek közé rakódott por egy részértől gyakori porszívózással sikeresen meg lehet szabadítani a kárpitszöveteket.
 • Előfordulhat, hogy a füles fotelünk kárpitját valamilyen szennyezés éri, vagy csak az évek óra rárakódott por és egyéb szennyeződések következtében megfakul annak a színe. Mivel a kárpitok többsége érzékeny anyagból készült el, ezért semmiféleképpen nem ajánljuk modern tisztítószerek használatát. A kárpitnak, és az antik bútornak is egyaránt kíméletes tisztítószer a langyos vízben feloldott szalmiákszesz. Továbbá használhatunk enyhén ecetes, vagy oldott szappanforgácsot tartalmazó langyos vizet is, amelyet puha szálú kefével, vagy puha szálakból álló törlőronggyal viszünk fel a szennyeződött kárpitra.
 • A füles fotel kárpitozott felületeit ezekkel a szerekkel végig dörzsölve egy benedvesített kefe segítségével, az egyéb lerakódott szenyeződések is kitisztíthatók, akár a szálak közül is, amelyek porszívózással nem távolíthatóak el.
 • Ezeket a tisztítószereket a biztonság kedvéért azonban előbb a füles fotel szövetének egy alig látható részén érdemes kipróbálni, mivel a kárpitanyagok nem azonos összetételűek, így nem ugyanúgy reagálnak ezekre a szerekre.
 • Kerülendő az esetleges elszíneződéseket, előbb végezzünk tisztítás próbát!

Termékkatalógus >


Egy biztos: bármely korban is élünk a füles fotel mindig megtalálja a maga helyét az otthonunkban a klasszikus, jól megszokott kivitelében, vagy az ízlésünknek és az otthonunknak megfelelő modernebb stílusba átöltözve.

Kiemelt kategóriáink: