Hogyan válasszam ki a lakásomhoz illő antik bútorokat?

 

Ha eldöntöttük, hogy a lakóterünket antik bútor(ok) segítségével szeretnék berendezni, úgy a legfontosabb, hogyha az alapoknál kezdjük, és összeírjuk a leendő bútor ideális paramétereit, így például, hogy mekkora hely áll a rendelkezésünkre a bútor elhelyezéséhez? A mérettől függően el kell döntenünk, hogy milyen típusú bútorokra van szükségünk: bútor szettet szeretnénk az adott szobában elhelyezni, vagy esetleg egyetlen nagyméretű bútort? (Pl. ruhásszekrényt?) Amennyiben egyetlen nagyméretű antik bútorral szeretnénk kitölteni az adott lakóteret, vagy annak egy részét, úgy érdemes végiggondolnunk, hogy milyen irányból fogja azt érni a napfény?

 

Az antik bútor elhelyezése a lakásban

Az antik bútorok felülete rendkívül érzékeny, e szerint kell elhelyeznünk azokat a lakásunkban.

 

A legtöbb antik bútor felülete nagyon érzékeny, külön pikantériát ad a történethez a fának az a tulajdonsága, hogy folyamatosan érik, öregszik, patinásodik, emiatt figyelhetjük meg évek múlásával a bútor színének megváltozását. Ezt a természetes folyamatot befolyásolhatja negatív irányba a bútort ért hosszan tartó intenzív fényhatás. Emiatt nem tanácsos olyan szobába elhelyezni az antik bútort ahol azt a napfény a nap tartós részében elérheti. A szoba fekvése tehát befolyásolhatja, hogy érdemes-e oda több száz éves antik bútorokat elhelyeznünk, természetesen az azt ért fényhatást mi magunk is befolyásolhatjuk sötétítők és rolók felszerelésével az ablakokra. Ettől függetlenül az antik bútoron található tárgyakat rendszeresen mozgassuk át, hogy az addig eltakart bútorfelületek is kapjanak fényt, így elkerülhetjük a fa felületek egyes részeinek foltosodását.

Bútort, vagy bútor szettet vásároljak?

A fent említett egyik szempont ennek a kérdésnek az eldöntésére a rendelkezésre álló hely, és természetesen annak az összegnek a nagysága, amit erre a célra tettünk félre. A bútor szett rendkívül látványos, és nagy teret kitöltő megoldás lehet, viszont ma már sajnálatosan viszonylag ritkán találhatunk eredetileg is összetartozó eredeti antik bútor szetteket. A legtöbbször a vásárló csak az egymáshoz a művészettörténeti korszakot illetően megegyező darabokat fog találni, amelyek az azonos stílusjegyek folytán egységes megjelenést biztosítanak a szemlélődő számára.

 

Bútor szett

Eredetileg is összetartozó antik bútor szetteket ma már nehezebb fellelni.

Törekedjünk a lakásunk egészét érintő egységesség kialakítására!

Az antik bútorok a megmunkálásuk egyediségéből adódóan rendkívül erőteljes megjelenésűek, ezért is érdemes őket olyan lakótérbe elhelyezni ahol világos falak veszik körbe őket, viszonylag nagy belmagassággal. Alacsony plafonmagasságnál ezek az antik bútorok túlságosan ráülnének a lakótérre, optikailag kicsinyítve azt. Szerencsés esetben a padló, a mennyezet és a fal burkolata is segítséget nyújt, hogy a figyelmet a bútorokra tereljük látványos, de nem tolakodó módon. Ebből adódóan vigyáznunk kell arra is, hogy ne zsúfoljuk tele a szobát se más bútorokkal, se egyéb kiegészítőkkel. Próbáljuk megtalálni az arany középutat, az ízléses, de korhű megjelenést a szobában lévő többi textíliát és berendezési tárgyat is figyelembe véve.

Kis alapterületű lakóterem van, de antik bútort szeretnék...

A kis alapterületű szobák optikailag való megnagyítására számtalan lakberendezési trükköt alkalmazhatunk:

  • Minden falfelület legyen fehér, bázs, halványsárga, halványkék, a hangsúlyt itt a HALVÁNY, ViLÁGOS színárnyalatokon van, amelyek optikailag növelik a teret;
  • Textíliák esetében könnyű és természetes anyagokat válasszunk, pl: lent, vagy pamutmuszlint – ez utóbbi rengeteg fényt beenged, ami nem csak világossá, de tágassá is teszi a szobát, kintről viszont nem lehet átlátni rajta. Amennyiben karnist teszünk az ablakok fölé, tegyük azt minél magasabbra, a plafonhoz egészen közel, és ügyeljünk arra, hogy a függöny ne érjen le egészen a földig, továbbá hogy, kihúzott állapotában se lógjon be az üvegfelület elé! Ez optikailag megnöveli az ablak méretét, és fényből is jóval több jut a lakásba.
  • Az antik bútorokhoz kiváló kiegészítőként funkciónálnak a keretes falitükrök, ne féljünk hát beszerezni belőlük legalább egyet amely visszatükrözi a szoba egyes részeit, optikailag megnyújtva azt;
  • Csakis a legszükségesebb bútorok és kiegészítők maradjanak bent a szobában, hagyjunk minden berendezési tárgy között az átlagnál némileg nagyobb üres teret, hogy elkerüljük a zsúfoltság látszatát!
  • A kiegészítőket aszerint igyekezzünk összeválogatni, hogy összecsukhatóak-e, elrejthetőek-e amennyiben éppen nincsen szükségünk rájuk! (összehajtogathatós ülőke, asztalka..stb.)
  • Amennyiben éppen tervbe van véve egy lakásfelújítás, úgy érdemes elgondolkodnunk a szoba nyilászáróinak nagyobbra való kicserélésére. Az ablakokon beömlő fény jótékony hatással van a térérzékelésünkre, hívogatóbbá teszi a szobát, és szinte beengedi a kinti környezetünket a belső térbe.
  • Legyen EGY nagy, markáns bútordarab a lakótérben! Az antik bútor tökéletesen megfelel erre a célra amely így a szoba fókuszpontjaként szolgál, amely körül szétszórhatunk kisebb berendezési tárgyakat a zsúfoltság látszatát elkerülve.

 

Térnövelés antik bútorral

Már az antik bútor kiválasztásával is növelhetünk a teren: A tükrös vagy üvegbetétes bútorok légiességet csempésznek a lakóterünkbe.

Korhű megjelenés, vagy modernizált?

A bútorok kiválasztásakor nem kötelező a fent felsorolt és jól bevált gondoltatok mentén terveznünk: ha akarjuk, akkor nyugodtan keverhetjük az antik bútorok keltette meghitt hangulatot a modern minimalizmussal, vagy bármely stílussal, amely a szívükhöz közel áll. A legfontosabb rendező elv ilyenkor, is mint mindig: a tulajdonos és családtagjai kényelmének elérése. Igyekezzünk tehát a lakásunkat és minden lakóterünket úgy berendezni, hogy azok a béke szigetei legyenek, ahová bármikor visszavonulhatunk a világ és a mindennapok stressze elől. Vegyük azonban azt figyelembe, hogy a modern bútorainknak is egy viszonylag egységes képet kell alkotniuk az antikvitásokkal, ezért érdemes markáns, figyelemfelkeltő, erőteljes megjelenésű darabokat társítanunk hozzájuk. Ami a legfontosabb: ne féljünk kísérletezni, hiszen csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki a meglévő modern bútoraink és a múlt nagy kincseinek ötvözéséből.

Kiemelt kategóriáink: