Hogyan válasszuk ki a tökéletes antik ülőgarnitúrát?


Tudta, hogy az ülőgarnitúrák ősei a római korig nyúlnak vissza?

Az ókori Rómában ugyanis minden otthonban fellelhetőek voltak a különböző funkciókat betöltő padok. A legegyszerűbbek szimpla, nyersen megácsolt szerkezettel bírtak, az átriumban elhelyezett karfás padok viszont már kényelmesebb ülőalkalmatosságok voltak, amelyen helyet foglalva a vendégek lemosták magukról az út porát. Ennek továbbfejlesztett változata a különösen nagy becsben tartott vendégek számára készült, amelyet   díszüléssel láttak el. Ezeken a padokon elegendő hely lett volna két személy számára is, de mindig csak a megtisztelt vendég ült rajta egyedül, az oldalon fekvő római étkezés hagyományát követve.

 

Hagyományőrző antik bútorok

Az antik bútorok továbbörökítik a régi hagyományokat.

 

Ülőgarnitúrát, vagy sarokgarnitúrát érdemes megvennem?

Erre a kérdésre a választ a szoba méretei, és a rászánt anyagi keret szabhatja meg.
Amennyiben ülőgarnitúra mellett döntünk, úgy annak nagyságát alaposan át kell gondolni, mert bár egy tetszetős nagyobb darab rendkívül kényelmes lehet, azonban könnyen lehet, hogy a szoba megjelenését illetően aránytalanságot teremt.
Próbáljunk hát olyan antik bútort kiválasztani, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjünk rajta kényelmesen, de már nem akkora, hogy jelenlétével teljesen uralja a teret.
A sarokgarnitúra elvitathatatlan előnyei közé tartozik, hogy praktikus, a sarkos elrendezésük miatt viszonylag helytakarékos, és még a kisebb alapterületű szobákhoz is találhatóak kisebb méretű garnitúrák, amelyek között ággyá nyitható változatokat is találhatunk.
Ez a sokrétűség esetlegesen a sarokgarnitúra vásárlás felé billentheti a mérleg nyelvét a vásárló részéről.

 

Antik ülőgarnitúrák
Személyes kedvenceink a füles fotellel szettet alkotó antik ülőgarnitúrák.

 

Milyen paramétereket érdemes figyelembe venni a vásárláskor?

Elsődleges szempont, mindig: a méret.
Ezt követően érdemes górcső alá venni az ülő, vagy sarokgarnitúra huzatának és a párnázatának a minőségét. Ezen bútorok esetében is elmondható, hogy a huzat az esztétikai megjelenés lelke, egyben meghatározza a bútorok tartósságát is. Nem kevésbé fontos az sem, hogy a kárpit kiválasztása a döntő tényezője annak, hogy a jövőben mennyi időt, és energiát kell belefektetnünk a bútor tisztán tartásába. A vásárló részéről nyilván az a cél, hogy strapabíró, kopásálló, és emellett könnyen tisztítható kárpittal rendelkező bútort vásároljon meg, amely sok évig szolgálhatja a tulajdonosát.
Kiemelt fontosságú szempont a használhatóság, vagyis, hogy mire akarjuk az adott antik bútort használni, hány tagú a család, van-e háziállat a lakásban, stb.

Milyen borítással találkozhatunk az antik bútorok esetén?

Az antik bútorok esetében is meglehetősen szerteágazó lehetőségekkel találkozhatunk, a következőkben az üzletünkben is fellhető huzatfajtákat ismertetjük röviden.

 

A bőr huzatú ülőgarnitúrák általában jó minőségű bőrrel bevontak, tartósak, bírják a hosszú távú használatot is és könnyen portalaníthatóak.
Azonban ha cicát tartunk a lakásban, akkor tiltólistára kerül a bőr huzat, mivel már egy-két alkalommal való karmolgatás után is látható minőségromlás keletkezik a bútoron. Ennek kivédésére elhelyezhetünk jó pár kaparófát a lakásban, de tapasztalatunk szerint a bőr illata és textúrája folyamatosan visszacsalogatja a kis kedvencet egy kis kaparászásra. Amennyiben nem akarjuk állandóan letakarni a bútort, vagy kizárni az adott lakrészből a cicát úgy érdemes „bolyhosabb” szövetkárpit borításban gondolkodnunk, amelynek előnye, hogy a mintázata rendkívül sokféle lehet, vagyis bárki megtalálhatja a hozzá illő darabot, emellett a mintázatának köszönhetően elrejti a kisebb sérüléseket.


Ülőgarnitúráink egy része plüss kárpittal borított, amelyekkel feltétlen óvatóssággal kell bánni. A plüss a textilkárpitok közé tartozik, emiatt nagyobb körültekintés igényel az átlagnál. Tisztítás esetén a nem megfelelő módszerrel nagyobb kárt tehetünk benne, mint amekkora sikert elérünk a rajta keletkezett folt eltüntetésével. Plüss fotelek tisztításához egészen puha szőrű kefét használjunk, és ne csak a folttal szennyezett területet, hanem az egész bútort tisztítsuk meg. Ha csupán általános frissítésről van szó, akkor elég, ha a kefét langyos, nedves vízbe mártjuk, majd azzal átkeféljük a szövetet, a teljes száradást követően pedig száraz kefével is megismételjük ezt a műveletet. A plüsshuzatoknál gyakori, hogy a gyakran használt területeken megtörik az anyag, és foltok jelennek meg rajta. Ezt a helyzetet tiszta, nedves ruhával és egy vasalóval orvosolhatjuk: nedvesítsük meg a problémás plüsshuzat részeket, majd tartsunk fölé meleg vasalót néhány perc erejéig. A kezelést követően a foltoknak és a ráncoknak is el kell tűnniük a felületről.

 

Plüss huzatú elegáns antik bútor

Plüss huzatú elegáns ülőgarnitúra fotellal, mívesen faragott részekkel, tűzött háttámlával, szegecseléssel.

 

A klasszikusabb megjelenést kedvelő vásárlóink fogják kiemelten örömüket lelni a széles választékban elérhető selyem-brokát borítású antik bútorainkban, amelyek az őket érő fénytől függően fénylenek, mindig újabb-és újabb részleteket emelve ki az alapmintából. Tisztításuk nem nehézkes, megjelenésükben elegáns, klasszikus jellegűek, a legtöbbször ornamentikus mintával díszítetettek. A minták rendkívüli szerteágazottságot mutatnak, a kárpitozástól függően csak vízszintes, csak függőleges vagy kevert irányban hullámzanak végig az antik bútoron. A legtöbb ilyen jellegű bútorunkon a szegéseknél díszes szegélycsíkok is megtalálhatóak.

 

 

Kiemelt kategóriáink: