Hogyan varázsoljunk a lakásunkból otthont?!

A hideg, szürke, zuhogó őszi esős, és a havazásokkal terhes téli barátságtalan időtől elszontyolodva mindig biztos menedéket kínál a szobánkban álló hívogató füles fotel.
Kedvenc kispárnánk, és pihe-puha takarónk társaságában, lassan hátradőlve a füles fotel nyújtotta oltalomban forró teát, vagy kávét szürcsölgetve, mindig kellemes kikapcsolódásban részesülhetünk a nap gondjai alól.

A kényelem metafórája

Már maga a fotel formája is tisztán tükrözi annak hivatását: nagydarab, a két oldalán kialakított nyaktámasznak köszönhetően „kuckós” érzetet biztosít, a karfák kényelmes támaszul szolgálnak elfáradt kezeinknek. Ha nem akarunk a lábainkat magunk alá húzva, vagy azokat a padlón nyugtatva olvasgatni, úgy egy zsámoly tökéletes alátámasztásul szolgálhat az egész napos talpalásban elgyötört lábainknak.
Állítsunk be egy kisasztalt a füles fotelunk mellé, és máris biztosíthatjuk a tökéletes ellazuláshoz szükséges összes kellék elérhetőségét.

Füles fotel: az igazi nagy túlélő

A füles fotel igazi klasszikus, sokak által ismerős bútordarab, amely egyetlen az otthon melegét magának tudható lakásból sem hiányozhat.
A 16. század óta az egyik legkedveltebb foteltípusról van itt szó, amely szinte változatlan formában vészelte át az idő múlását, és megannyi művészeti stílus megszületését és háttérbe húzódását is megélte. Klasszikus formája, és legfőbb tulajdonságai a korok viharain át is megmaradtak, bár a bútor és a kárpitok alapanyagai természetesen sok esetben követték az adott stílus jellemzőit.
Ma már nem szokatlan, hogy a füles fotel festett arany, vagy ezüstszín faanyaggal rendelkezzen, vagy, hogy a kárpit modern, feltűnő mintákban pompázzon.  Ezzel nincs is semmi gond, a füles fotel lényeges tulajdonsága, hogy mindig a tulajdonosa kényelmét szolgálja, a megjelenésének részleteitől függetlenül.

 

 

Bükkfából készült füles fotelok

Bükkfából készült füles fotelok: Bal oldalon világos szürkés zsenília bútorkárpittal, tűzött háttámlával, a jobb oldalon olasz selyem brokát borítással, szegecseléssel.


Mit érdemes megfontolnunk egy füles fotel megvásárlásakor?

Ahhoz, hogy bútorunk egyensúlyban legyen a szoba, és a lakás többi részével, úgy érdemes a környezethez illő megjelenéssel ellátni a füles fotelunkat.
Ez nem mindig kivitelezhető, hiszen beleszerethetünk egy barokk stílusú füles fotelbe, de akkor sincs semmi probléma: különböző kiegészítőkkel könnyedén becsempészhetjük a kor esztétikai jellegzetességeit a lakóterünkbe.
A füles fotelokhoz a kárpittól függetlenül kitűnő kiegészítőül szolgálnak a keretezett, nagyméretű tükrök, díszes képkeretek, elegáns gyertyatartók.
A minimál stílust kedvelők számára tökéletes megoldást nyújthat a stratégiai pontokon elhelyezett díszpárnák elhelyezése.

A füles fotel tisztán tartása terén két dolgot érdemes megfontolnunk:

1.    a fa részeket sose törölgessük át vizes rongyokkal, csakis a fényezést meg nem rongáló bútorápolókkal;
2.  a kárpitot rendszeres porszívózással és időnként természetbarát tisztítószerekkel való átdörzsöléssel fogjuk tudni tisztán, és higiénikusan minél hosszabb távú használatra megtartani;

Akár megöröklünk egy füles fotelt, akár mi magunk vásároljuk meg, esetleg gyártatjuk le azt egy asztalosmesterrel, egy dologban biztosak lehetünk: amennyiben kellő óvatossággal bánunk a bútorral, úgy akár több generáció is örömét lelheti a használatában.
Ez pedig minden antik bútor iránt lelkesedő személy célja, és vágyálma.

Kiemelt kategóriáink: